tisdag 10 december 2013

Förskrivning av sömnmedlet melatonin till barn ökat med 335 procent på 5 år

  • Om författaren
Författaren har lång erfarenhet som barnläkare och har  under hela den tiden haft möjlighet att skriva ut  melatonin till barn efter liscensansökan till läkemedelsverket. Har även prövat det nya melatoninprepparatet ciradin med tveksamt resultat


Under senste veckan fick Janne Josefsson med sitt Uppdag granskning en ordentlig mediastorm efter att ha påvisat att  vällovliga organisationer som Rädda Barnen, BRIS och Majblomman fläskat på i sin statistik om barnfattigdomen. Där fanns uppgifter om att 40% av barnen i skolan  inte kan läsa på svarta tavlan eftersom föräldrarna inte har råd med glasögon. Den emotioneltt engagerade Håkan Juholt fick tag i den här uppgiften  lagom till Almedalsveckan under sin korta tid som partiordförande och levererde den där. Det sades också att 220 000 barn inte åt sig mätta i Sverige. Bris hade tagit i med att skriva att det är som i Mosambique.
Veckan innan gick Svenska Dagbladet ut den 9:e januari på första sidan med att vi fått en medicinexplosion bland svenska barn.
Särskilt gällde det sömnmedel som ökat från 2006 till 2011 med 170%!  Den största ökningen stod hormonet melatonin för som ensamt ökat med 335% bland barn!!  Det låter som man brukar säga dramatiskt. Detta blev en dominerande en-dagsfråga i medierna. Som barnläkare undrar man hur i all sin dar har det  blivit på detta viset? Bara siffran 335% borde ha fått Svd att undra om det kan vara rätt.

Det finns en förklaring till att  melatoninförskrivningen har ökat. Melatonin har funnits under hela min karriär som barnläkare med möjlighet att få skriva ut till barn efter ett liscensförfarande till Läkemedelsverket. Det har alltså givits till barn under många år med restriktioner. Melatonin finns som ett naturligt förekommande hormon, som produceras av epifyen hos såväl barn som vuxna.  Men under 2007 kom ett nytt melatoninpreparat under beteckningen circadin på 2mg. Det  är en depåtablett med långsam utsöndring i tarmen. Denna tablett fick vilken legitmerad läkare som helst  skriva ut, utan att begära tillåtelse av läkemedelsverket.  Då melatoninet avtager i kroppen med åldern, fann man det lämpligt att ge till personer över 55 år, där  insomninssvårigheter börjar öka.

FASS skriver att i gängse studier  avseende säkerhetsfarmakologi, allmän toxicitet, gentoxicitet, reproduktionseffekter och effekter på utveckling visade circadinet inte några särskilda risker för människa. Överdosering på upp till 300mg  finns rapporterde i litteraturen utan kliniskt signifikanta biverkningar. Det är klart att detta kroppsegna hormon var det många läkare som inte hesiterade inför att använda till barn såväl bland allmänläkare som barnläkare.

Efter att tidigare i karriären någon gång vart  femte år skrivit ut liscensgodkänt melatonin började jag använda circadin 2mg  i viss ökad frekvens. Circadinet visade sig dock inte så verkningsfullt som det ursprungliga preparatet och tydlig effekt var svår att se. Detta har jag även hört av kollegor, utan att ha gjort någon större efterfrågan. Därför har jag slutat skriva ut circadin och tagit bort det på dem som har stått på det ett tag, utan att det gjort någon skillnad. Således ett rätt harmlöst piller. Möjligen skulle man behöva öka dosen till 4 mg, men man överskrider inte fassrekommendaitonen, när det  desutom står att det inte skall ges till barn, på grund av bristande studier. I en klinisk studie på vuxna fann man att 32,5% hade en måtlig förbättring av såväl sömkvalitet under natten som funktion under dagen jämfört med 18,7% bland de som fick placebo (sockerpiller). Det innebär att det var 67,5% hade ringa effekt av medlet.

Jag har informerat en av artikelförfattarna i Svd Hannes Delling om circadinets existens två gågner per mail utan att få svar. Jag har även tipsat om att man kan ta reda på hur introduktionen av circadin sett ut i jämförelse med det tidigare och fortfarande förskrivningsbara äldre prepparatet. Ingen kommentar! Det svärtar kanske ner den journalistiska prestationen som gjordes den 9:e januari. Jag anser dock att circadinet borde varit med i Svd den 9/1 2013.

Artikeln publicerades ursprungligen i newsmill av doktor
-Roland Sennerstam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar